Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlam, esnek ve sessiz bir yapıda olmalı, balkı bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf arı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birhayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en uyanıklık etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer tamam bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tatlılık maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır avlamak bâtınindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bâtınilen bir puro ideal nem değerlerinde bâtıniliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça usturuplu ve bâtınilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken diğer bir can bu nem değerinin puroya yazık edilen bir valör bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, yaman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bâtınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna çağ ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayırlı valör bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin muayyen bir çağ içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir küme sıcaklık değalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti temin etmek bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en hayırlı opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.